Fynsk håndværk
Personlig levering
20 92 52 52

Indretning af spiseplads - bordplacering, lampehøjde og tæppestørrelse

Hvor meget plads bør der egentlig være omkring et spisebord? Og hvor højt skal lampen hænges over et spisebord, for at vi ikke bliver blændet? Det kan være en mindre videnskab, at få styr på spisepladsen. I dette indlæg ser vi blandt andet nærmere på ovenstående, så din spiseplads bliver helt perfekt for dig og dine gæster.

Plads omkring spisebordet

Indretning af spiseplads

Hvor meget plads bør der være omkring et spisebord? Hvis du har pladsen til det, er den optimale afstand mellem bord og væg eller andet møbel, gerne 75 centimeter. Skal der være plads til at gå rundt om bordet, så er cirka 110-120 centimeters afstand optimalt.

Når du placerer dit bord kan mange faktorer dog spille ind, hvorfor du ikke blindt kan stole på ovenstående tal. I mindre lejligheder kan du være nødsaget til at have mindre plads omkring bordet, hvis ikke du vil gå ned i bordstørrelse.


Tallene kan altså være en guideline til dig, som er på jagt efter et nyt spisebord, men er i tvivl omkring størrelsen på dette. Med ovenstående på plads, kan du efterfølgende flytte en smule på bordet, afhængigt af rummets samlede indtryk, størrelse og omkringstående møbler. Her hos Hipstory finder du et stort udvalg af billige plankeborde, i forskellige størrelser og udseende.

Hvor meget plads skal der være ved spisebordet?

Udover pladsen mellem spisebord og væg eller møbel, er det også en god idé at tage højde for, hvor meget plads der skal være omkring bordet. Det er vigtigt at have et spisebord i korrekt størrelse, for at alle siddende personer får en rar oplevelse. 

Som udgangspunkt er 60-65 cm en god hovedregel, hvis alle skal kunne sidde komfortabelt. På den måde sikres der albueplads, så man ikke behøves at klemme albuerne ind i siden, for at kunne spise. Er pladsen træng på grund af mange gæster, så kan en smule mindre plads gøre det. 55-60 centimeter vil kunne være rigeligt, men mindre plads vil ofte være for generende for gæsterne.


Lampens højde over spisebordet

Med styr på bordets størrelse og placering, så er spisebordslampen det næste element, som kan sikre en velfungerende spiseplads for familie og gæster. Det er væsentligt at lampen hænges op i den rette højde, for at kunne fungere uden at være generende. Hænges lampen for lavt, risikerer den at være i vejen for udsynet rundt om bordet. Omvendt vil en lampe der hænger for højt, potentielt genere siddende gæster ved at blænde dem.

Hvor højt skal lamper hænge over spisebord? Lyset må ikke være blændende, da det kan være ekstremt irriterende. Sørg gerne for at bruge en lampe der er godt afskærmende i siden, så lyset dirigeres nedad. En tommelfingerregel er, at der skal være cirka 65-75 centimeter mellem bordplade og lampens underkant. Således spredes lyset optimalt over bordet, uden at genere udsyn eller at blænde.

Med ovenstående på plads, så er det dog vigtigt at prøve det af, før lampen permanent hænges op. Afhængigt af stolens siddehøjde og lampens udseende, kan det være nødvendigt at lave individuelle ændringer. Tag derfor plads ved bordet og bed en sambo eller ven om at holde lampen, så du bedst muligt kan vurdere den rette højde.

Tæppets størrelse under spisebordet

Et tæppe placeret under spisebordet, kan være med til at indramme spisepladsen på simpel vis. Men, hvor stort skal et tæppe under spisebord være? Netop størrelsen på tæppet er vigtigt, da der skal være plads til at stolene står på tæppet, når de tages i brug. En tæppe der er for småt, vil medføre at stolene kun står halvt på tæppet, hvilken kan gøre spiseoplevelsen dårligere.

For på bedst mulig vis at markere din spisesektion med et flot gulvtæppe, så bør tæppet være cirka 60-70 centimeter til spisebordets mål hele vejen rundt. Sådan sikrer du nok plads til stolene, når folk sætter sig. Hav endvidere gerne i tankerne, at gæsterne risikerer at spilde når de spiser. Kender du en god tæpperenser er det naturligvis ligegyldigt, men for den almindelige familie kan et hvidt tæppe eksempelvis være en dårlig idé.

Overvejer du fortsat hvilken type af spisebord du skal købe? Tag et kig på vores 5 gode grunde til at vælge et bord i massive planker.

Gå tilbage til toppen